Ny forskning reder ut om omdebatterade kultur på recept funkar

Kultur på recept har debatterats hårt runt om i landets regioner. Men bortsett från tycke och smak, funkar det? En ny studie har svar.

På uppdrag av Region Jönköpings län har Paula Bergman, doktorand på Hälsohögskolan vid Jönköping University (JU), undersökt om personer som har fått remiss till KUR vid sjukskrivning, fått långsiktig effekt på sin psykiska hälsa.

Hon har studerat effekten av kulturunderstödd rehabilitering, även kallat Kultur på recept (KUR). Något som finns på flera håll i landet men varit väldigt omdebatterat, trams säger vissa, perfekt säger andra.

Sex regioner ingick i studien, Region Jönköpings Län, Region Östergötland, Region Kalmar Län, Region Uppsala, Region Blekinge samt delar av Västra Götalandsregion. 

Men trots den kritik som förekommer menar Paula Bergman att hennes studie visar på tydliga resultat för metoden.

– Studien visar att det ger resultat, det betyder mycket för de här personerna att få vara med i ett sammanhang. Det är därför viktigt att fler får möjlighet att delta i KUR som ett alternativ eller komplement till sin konventionella sjukvård, säger Paula Bergman.

Runt 200 personer som deltagit i KUR ingick i studien samt lika många från en kontrollgrupp. Genom att studera deltagarnas förändring av stress, ångest och depression efter sex och tolv månader framkom att den psykiska ohälsan hade minskat hos dem som deltagit jämfört med kontrollgruppen. Störst effekt syntes vid depression.

Kulturaktiviteter utmanar

Deltagare som medverkar i KUR träffas under tio veckor vid två tillfällen i veckan. Gruppen består av 6–9 personer och tillsammans gör de någon form av kulturaktivitet som att sjunga, spela teater eller utföra olika hantverk såsom måleri.

– Kulturaktiviteterna bidrar till att deltagarna utmanar sig själva, att bara ses för en ”fika” räcker inte för att få till stånd en förändring. Träffarna är lustfyllda och det sociala sammanhanget behövs för att våga gå utanför sin trygghetszon, vilket i sin tur bidrar till deras utveckling, säger Paula Bergman.

Alla aktiviteter är frivilliga och kräver inte att man ska prestera. KUR är arbetsförberedande då deltagarna behöver passa tider, ta sig till nya platser och träffa nya människor.