Finland brukar rankas som världens lyckligaste land när den årliga rapporten om världslycka publiceras. Men enligt en svensk studie finns det risk att frågan om lycka kan tolkas på ett annat sätt.
Undersökningen om världslycka som presenteras i World Happiness Report baseras på en enkel fråga om lycka och ställs till människor runt om i världen. Frågeställningen som kallas Cantrilstegen delas upp som en stege där det bästa liv du kan tänka dig är högst upp och steg noll, alltså nedanför stegen, är det sämsta liv du kan tänka dig.
Rikedom och makt
En ny studie, ledd av Lunds universitet, har undersökt hur 1 500 vuxna brittiska deltagare tolkar frågan. Resultatet visar att den ofta för tankarna till rikedom och makt.
– Risken är att vi mäter en snäv, rikedoms- och maktorienterad form av välbefinnande, snarare än en bredare definition av lycka, säger August Nilsson, doktorand vid Lunds universitet och försteförfattare till studien i ett pressmeddelande.
När forskarna justerade frågeställningen, bland annat genom att ta bort stegen och ersätta ”bästa möjliga liv” med ”mest harmoniska liv” förändrades resultaten till att handla mindre om makt och rikedom.
Frågan ska omformuleras
Det har tidigare gjorts forskning på Cantrilstegen som visat att den återspeglar människors inkomstnivåer och sociala status i högre grad än vad andra mått på välbefinnande gör.
Den nya studien visar att det finns anledning att se över frågans formulering inför framtiden.
– Det är relevant att förstå hur människor tolkar frågor om lycka, eftersom hur lycklig någon är och hur de definierar lycka inte kan bestämmas av en forskare utan av människor själva, säger August Nilsson i pressmeddelandet.
Rapporten om världslycka har presenterats årligen sedan 2012 (förutom 2014).