Alla pratar om AI, men vad innebär det egentligen för coacher och terapeuter? Är det dags att lägga verksamheten på hyllan och bli ersatt av en robot eller behöver du lära dig något nytt för att anpassa dig?
Det var nu ett bra tag sedan en algoritm klarade av det så kallade Turnings-testet. Ett test som går ut på att en person som chattar med en dator inte ska kunna avgöra om det är en dator eller en människa som hen chattar med.
Är detta slutet för terapi och coachbranschen? Kommer framtidens yrkeskategori bestå av en app som du chattar eller pratar med för att få råd och stöd?
En studie tidigare i år blev stort uppmärksammad när personer som fick terapeutiskt stöd via en chatt-tjänst fått råd av en AI-bot. Men var allt verkligen som det rapporterades om? Vi återkommer till det senare i artikeln.
Så säger AI
I stället börjar vi med att fråga den populära chatt-boten ChatGPT om den kan skriva en nyhetsartikel om hur coacher och terapeuter kan använda AI-verktyg.
Här är svaret som maskinen spottar ur sig på någon sekund:
“I takt med den snabba teknologiska utvecklingen tar artificiell intelligens (AI) nu ett steg in i världen av mental hälsa och terapi. Terapeuter runt om i världen utforskar möjligheterna med att integrera AI-verktyg i sitt arbete för att förbättra effektiviteten och kvaliteten på den psykologiska vården.
AI-verktyg erbjuder terapeuter en rad fördelar, från att öka tillgängligheten till terapi till att skapa mer anpassade och effektiva behandlingsplaner. Ett av de mest lovande områdena där AI gör intryck är i att analysera och tolka stora mängder data för att skräddarsy behandlingsmetoder för varje individ.
En av de främsta användningarna av AI inom terapi är att analysera och förstå patientens språk och känslomässiga tonläge. Genom att övervaka samtal i realtid kan AI-verktyg upptäcka subtila nyanser i patientens uttryck och erbjuda terapeuten värdefull insikt. Detta hjälper terapeuter att anpassa sin tillvägagångssätt och skräddarsy behandlingen efter varje enskild persons behov.
En annan framträdande tillämpning av AI inom terapi är användningen av maskininlärning för att förutsäga patienternas behov och reaktioner. Genom att analysera historiska data kan AI-verktyg förutse mönster och ge terapeuter information om troliga utmaningar eller framsteg som patienten kan stöta på under behandlingen. Detta möjliggör en mer proaktiv och anpassningsbar terapeutisk strategi.
AI stärker också tillgängligheten till mentalvård genom att erbjuda verktyg för självhjälp och övervakning mellan sessioner. Appar och plattformar som använder AI kan ge patienter övningar, feedback och resurser som kompletterar traditionell terapi. Detta ökar kontinuiteten i vårdprocessen och ger patienterna verktyg att aktivt delta i sin egen behandling.
Samtidigt som möjligheterna med AI inom terapi är spännande, är det viktigt att betona att mänsklig närvaro och empati fortfarande är kärnan i mentalvården. AI-verktyg bör ses som komplement snarare än ersättning för terapeutens roll. Ett framgångsrikt terapeutiskt förhållande bygger på den unika förmågan hos en människa att förstå, stödja och anpassa sig till en annan människas känslor och behov.”
Dystopi eller utveckling?
Kändes det som sience fiction när du läste? Ja kanske lite. Men det verkar i alla fall som den mänskliga faktorn inte har spelat ut sin roll i mötet mellan människor.
Den studie som det rapporterades om visade det sig inte alls gick ut på att människor fått terapistöd från en chattbot fast de trott att de pratat med en människa.
I stället var det en människa men som hade möjlighet att få hjälp med svar från en chattbot men det var sedan människan som bestämde vilka meddelanden som skulle skrivas och skickas tillbaka till den hjälpsökande.
Och kanske är det såhär som AI-verktyg kommer användas mer i framtiden, som ett stöd i samtalet.
Men framförallt kanske du som företagare redan nu använder olika AI-verktyg för att kanske göra material till marknadsföring, skriva mejl eller organisera dina fakturor.
Mejla gärna oss och berätta hur du använder AI.