Att vara trött – sju sorters vila

Har du varit med om att säga ”vad trött jag är” och få svaret ”men sov då?” – du blir tröttare och även frustrerad för att du blev missförstådd. Ordet ”trött” kan innebära så mycket mer än behovet av sömn. Ibland vet man själv inte varför man är trött, ibland blandas ordet ihop med ”utmattad”. För att veta hur du ska vila på rätt sätt är det viktigt att veta vad som skapar behovet till att börja med.

Dr Saundra Dalton-Smith som är läkare, forskare, författare och föreläsare har studerat konceptet vila som är mångfacetterat och viktigt för att upprätthålla ett övergripande välbefinnande. Dr Saundra Dalton-Smith har identifierat sju sorters vila som tillgodoser olika aspekter av våra naturliga behov.

  1. Fysisk vila fokuserar på att återhämta kroppen genom sömn, avkoppling och fysisk inaktivitet. Det är viktigt för att reparera och bygga upp vävnader, stärka immunförsvaret och förbättra fysisk prestation.
  2. Mental vila handlar om att ge hjärnan en paus från den konstanta strömmen av tankar, bekymmer och mentala uppgifter den utsätts för. Det kan göras genom t.ex. meditation, mindfulness övningar eller att engagera sig i andra aktiviteter som ger glädje och lugn.
  3. Emotionell vila är att tillåta sig själv att bearbeta och släppa känslor, istället för att trycka ner eller förneka dem. Denna typ av vila hjälper att utveckla emotionell intelligens, bygga upp motståndskraft och främjar hälsosamma relationer.
  4. Social vila görs genom att ta en paus från sociala interaktioner, som kan vara utmattande även för den mest extroverta personen. Det är viktigt för att kunna ladda om och upprätthålla hälsosamma gränser i personliga och professionella relationer. Introverta personer kan behöva mer tid att ladda om, här är det viktigt att hitta sin egen ”laddningstid” för att orka.
  5. Sensorisk vila är att ge sina sinnen en paus från den konstanta stimuleringen av världen runt omkring sig. T.ex. genom att tillbringa tid i naturen eller engagera sig i aktiviteter som främjar avkoppling, som läsning eller lyssna på lugn musik (läs mer om musik här). Målet är att utsätta kroppen för så lite sensorisk stimuli som möjligt under en begränsad tid (för länge kan ge motsatt effekt – läs mer om ”sensorisk deprivation” här!).
  6. Kreativ vila är speciellt viktig för konstnärer, författare och alla som använder sig av sin kreativitet för arbete eller hobby. Det handlar om att ta sig tid att slappna av, reflektera och ladda om, så att den kreativa hjärnan kan vandra och utforska nya idéer. När man tagit sig kreativ vila kommer inspirationen oftast tillbaka när hjärnan känner sig tillräckligt utvilad.
  7. Andlig vila handlar om att ansluta till något större än sig själv, vare sig det är en högre makt, naturen eller en känsla av syfte. Det handlar om att ta tid för självreflektion, meditation eller att engagera sig i aktiviteter som stärker det själsliga jaget och främjar en känsla av mening och tillhörighet.
Klicka på bilden för att läsa mer om hur selfcare blivit en bluff

Genom att aktivt använda dessa sju typer av vila i din dagliga rutin kan du förbättra ditt övergripande välbefinnande, öka din produktivitet och förbättra din livskvalitet. Kom ihåg att vila inte ska vara en lyx, utan en nödvändighet för att leva ett balanserat och meningsfullt liv.

Hur gör du för att få in samtliga sorters vila i ditt liv? Kom in på vår Facebook-sida och dela med dig!