Man fortsätter se över chefers relation till psykisk ohälsa

I vårt nyhetsbrev, augusti 2024, skrev vi om hur tidigare studier visar att stöd för chefer måste förbättras. Personer i chefspositioner lider allt oftare av psykisk ohälsa vilket i sin tur kan påverka organisationen och personal. Du kan läsa mer här “stöd till chefer måste förbättras”, forskare menar att det oftast är fokus på verksamheten och medarbetare medan chefer lätt blir en bortglömd grupp som förväntas prestera oavsett påfrestningar.

Nu har en ny brittisk studie från universitetet i Nottingham visat att det som krävs för att minska långtidssjukskrivningar, skapa lägre personalomsättning, nöjdare kunder och öka produktiviteten är att man utbilda mellanchefer om psykisk ohälsa. Forskarna menar att det i dagsläget är svårt att övertyga arbetsgivare att investera i utbildning om psykisk ohälsa, men hoppas att fler studier kommer visa att det är både viktigt och strategiskt. De säger även att det krävs mer studier kring vilken metod för utbildningen som kommer vara effektivast.

Idag finns det ett bra utbud på föreläsare som företagare kan hyra in för kompetensutveckling inom psykisk ohälsa, vi på redaktionen hoppas fler kommer prioritera detta.

Samtidigt har Falck (Fd Previa) gjort en fördjupning där de under år 2023 undersökte hur svenska chefer mår. Rapporten bygger på 4 256st hälso- och arbetsmiljöprofiler genomförda med chefer i hela landet som jämförts med 23 934st hälso- och arbetsmiljöprofiler genomförda med medarbetare i hela landet under samma tidsperiod. I de flesta områden verkar chefer rapporterat må bättre än medarbetare, utom i två områden, nämligen ”stress” och ”alkohol”.
Du kan hitta rapporten här för mer detaljerad läsning

Det finns alltså en affärsnytta med att investera i psykisk hälsa på arbetsplatsen, både att chefer bör ansvara för sin personals hälsa men även sin egen.

Vad tycker du? Gå in på vår Facebook-sida och dela med dig av dina tankar!