Ny kurs ser på AI och AGI ur ett psykologiskt perspektiv

Bildillustrationen är skapad av ai.

Två nya kurser i psykologi lanseras vid SU inför hösten. Bland annat kan studenter fördjupa sig i teorier och forskning om Artificiell Generell Intelligens ur ett psykologiskt perspektiv.

Kursen om Artificiell Generell Intelligens, AGI, ur ett psykologiskt perspektiv går under namnet Maskinpsykologi och ges för första gången till hösten.

Det är en introduktionskurs som ger studenterna en översikt över hur AGI skiljer sig från AI. Kursen har en beteendepsykologisk inriktning och ger också kunskap om vetenskapliga metoder som bidrar till maskinpsykologisk forskning. 

– Kursen berör ett ämne som väldigt snabbt blivit på tapeten – Artificiell Generell Intelligens. Det är en möjlighet att förstå problemen som forskare försöker lösa, och samtidigt förstå hur psykologin kan komma med ett unikt perspektiv som inte bara kan vara intressant utan också helt avgörande i utvecklingen av AGI-system, säger Robert Johansson, kursansvarig lärare vid Stockholms universitet.

Interventioner och fördomar

Den andra kursen handlar om grupprocesser och relationer mellan grupper. Dden ger en introduktion till socialpsykologiska teorier och forskning om relationer mellan grupper och tar bland annat upp frågor som hur och varför sociala grupper skapas och hur medlemmar i olika sociala grupper förhåller sig till varandra.

Den tar också upp frågor kring social identitet, fördomar och känslor i grupp och behandlar konflikter mellan grupper och interventioner som syftar till att förbättra relationer mellan grupper.

– I en tid där mänskliga interaktioner alltmer formas av sociala identiteter, förklarar den här kursen varför sociala identiteter är viktiga för människor och vilka interventioner som kan förbättra relationer mellan grupper, säger Sabina Cehajic-Clancy, kursansvarig lärare vid Stockholms universitet.

Båda kurserna ges på Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet och är på 7,5 högskolepoäng. De kan sökas fram till 15 april.

Registrera dig gratis till Coaching och Terapi.se's Nyhetsbrev


powered by MailChimp!