Göteborgare äter mer lugnande medel än stockholmarna

Stockholm har fler psykologer och psykoterapeuter per invånare än Göteborg, men göteborgarna äter mycket mer lugnande läkemedel.

Enligt statistik mår vi ungefär likadant, men fördelningen av psykologer och psykoterapeuter per invånare väger över i Stockholm mot Göteborg.

– Det skulle kunna finnas kvar en rest av Göteborg som arbetarstad som gör att steget till terapi är något längre här, säger psykoanalysexperten Per Magnus Johansson till GP.se.

Saknas statistik

Exakt hur många fler som går i psykoterapi i Stockholm jämfört med Göteborg är svårt att slå fast eftersom psykoterapi erbjuds både i den offentliga vården och av privatpraktiserande. Dessutom saknas det övergripande statistik. 

I den nationella folkhälsoenkäten uppger stockholmare och göteborgare liknande svar vad gäller nivåerna av ”svår ängslan, oro eller ångest”.  Men andelen yrkesverksamma psykoterapeuter i Stockholms län är nästan 50 procent fler per 100 000 invånare än Västra Götaland. Liknande siffror syns för psykologer.

Mest lugnande läkemedel

När det däremot gäller uttag av lugnande och ångestdämpande läkemedel ligger dock Västra Götaland betydligt högre än Stockholms län. Samma sak när det gäller antidepressiva mediciner.

– Vi ser sådana här geografiska skillnader hela tiden för många läkemedel. När det gäller antidepressiva och lugnande har vi inte undersökt orsakerna till att det ser ut såhär, men generellt har ju Stockholm bra tillgänglighet till psykiatrin och stor tillgång på terapeuter jämfört med ute i landet, som kanske skulle kunna spela viss roll. Det kan också bildas en kultur lokalt i hur man använder sig av sådana här läkemedel inom professionen, säger Peter Salmi, utredare inom psykiatri på Socialstyrelsen till GP.se.

Håller du med texten? Jag vill veta vad du tycker och tänker!
Skicka gärna ett mejl till linnea@coachingochterapi.se och berätta.