Ny forskning visar att stöd till chefer måste förbättras

Personer i chefspositioner lider allt oftare av psykisk ohälsa vilket i sin tur kan påverka organisationen. Nu pekar ny forskning på att reflekterande samtal med fokus på chefernas mående kan hjälpa.

I en nyligen avslutad forskningsstudie har forskare undersökt hur viktig roll i organisationer som chefers psykiska hälsa spelar.

– Vanligtvis finns det policys och väletablerade rutiner för att hantera arbetsrelaterade problem bland medarbetare, medan sådana rutiner sällan är anpassade för att hantera just chefers mående, säger universitetslektor Alina Lindén i ett pressmeddelande.

Fokus på medarbetare

Tillsammans med docent Ulrika Westrup, båda verksamma vid Institutionen för tjänstevetenskap vid Lunds universitet, har hon genomfört studien där flera chefer ingick i fokusgruppen.

Enligt den studien är det just stödet till chefer som måste förbättras eftersom fokus ofta snarare ligger på medarbetarnas och verksamhetens behov. 

Behöver bekräftelse

Upplevelsen bland de chefer som medverkade var att de saknar möjlighet till samtal och reflektion om det egna måendet. Det blev även tydligt att till samtal och reflektion chefer emellan om det egna måendet är något som högt efterfrågas. 

– Chefer behöver bekräftelse på att deras mående är av stor betydelse för organisationen. Deras roll, med ansvar för verksamheten och övriga medarbetare, gör att de har ett särskilt stort behov av stöd, säger Ulrika Westrup i pressmeddelandet.

Registrera dig gratis till Coaching och Terapi.se's Nyhetsbrev


powered by MailChimp!