Att coacha introverta personer

Alla människor är olika och har alla sina olika utmaningar, men att coacha introverta personer kan innebära en extra utmaning. Hur får man en tystlåten, inåtriktad person att öppna upp och resonera?

Avståndstagande, tyst ja, till och med ovänlig och besvärlig. Det är ord som många introverta ofta känner sig förknippade med större delen av sina liv. Lägg därtill en ständig uppmuntran att “bli mer utåtriktade” – ja, mer extroverta. 

I ett blogginlägg publicerad av International Coach Federation, utforskar ACC-coachen Angela Lindley hur det är att coacha introverta personer.

Utforska begreppet

Att låta en klient utforska begreppet “introvert” eller “introversion” kan leda till enorma genombrott och en insikt om sakförhållanden som kan öppna upp för utveckling och genombrott.

Hon ger också rådet att försöka förstärka tanken på att introversion är normalt, vilket ofta kan vara svårt på grund av inre kritik från sig själva och öppen kritik från andra om sin ”blyghet”, och sedan arbeta för att hitta lösningar som utmanar klienten att sträcka på sig utan att i grunden förändra vilka de är. 

Många tänkare och innovatörer

Introversion och extroversion är de två grundläggande personlighetsdragen och ligger i motsatta ändar av ett det psykologiska spektrumet, med ambiversion i mitten.  Enligt de flesta källor är mellan 30 och 50 procent av alla människor introverta, bland annat många djupa tänkare, kreativa sinnen och innovatörer.

Inom spektrumet finns naturligtvis olika grader av introversion, från de som trivs i nästan total ensamhet till de som behöver balansera sina dagar med en blandning av socialisering och ensamtid.  

Övning utanför komfortzonen

En övning som beskrivs i inlägget går ut på att klienten ritar en stor cirkel på ett papper, deras komfortzon, och inuti cirkeln listar saker som de tycker är mest tröstande och lugnande i sina liv; som familj, vänner, hobbyer eller favoritaktiviteter. Utanför cirkeln skriver de sedan ner mål som de skulle vilja nå men som får dem att känna sig (lite) obekväma. Det kan vara allt från att tala oftare offentligt till att skaffa nya vänner. Tillsammans med coachen får de sedan utforska målen och stegen dit. På detta sätt kan klienten närma sig insikten om att dessa mål endast kan nås om komfortzonen lämnas.

Under övningen bör coachen påminna och försäkra klienten om att de alltid kan återgå till det som gör dem bekväma när de behöver egenvård men tillväxten sker utanför cirkeln.  

Vilken är ditt bästa tips för att coacha introverta personer? Skicka gärna ett mejl till linnea@coachingochterapi.se och berätta.

Registrera dig gratis till Coaching och Terapi.se's Nyhetsbrev


powered by MailChimp!