WHO uppdaterar riktlinjer för psykiatrisk vård

I sitt arbete för att minska gapet mellan behovet av vård och de resurser som finns tillgängliga har Världshälsoorgansiationen, WHO, utökat de globala riktlinjerna.

Förutom de 90 redan befintliga rekommendationerna presenterades 30 uppdateringar och 18 nya rekommendationer som täcker ett brett spektrum av psykiska tillstånd, inklusive förebyggande av självmord och självskada. Bakom uppdateringarna som blev tillgängliga i november finns en stor mängd vetenskapliga bevis som experter på WHO har gått igenom.

Tanken är att hälso- och sjukvårdspersonal ska använda riktlinjerna för att förbättra den psykiatriska vården och göra den mer omfattande och tillgänglig över hela världen.

En av anledningarna till att man sjösatte programmet Mental Health Gap Action Programme, mhGAP, 2008 var för att resurserna för att möta det globala problem som psykisk ohälsa utgör bedömdes vara otillräckliga. Med programmet ville man ta itu med ojämlikheterna och utveckla vården så att gapet mellan behovet av vård och de resurser som finns tillgängliga minskade.

Kände du till riktlinjerna som WHO hade sedan tidigare och vad tänker du som läsare om att man försöker samordna den psykiatriska vården globalt? Skicka gärna ett mejl till linnea@coachingochterapi.se och berätta.

Registrera dig gratis till Coaching och Terapi.se's Nyhetsbrev


powered by MailChimp!