Unga PTSD-drabbade i glesbygden ska få hjälp med distansterapi

Ett nystartat projekt vid Umeå universitet ska utveckla en form av distansterapi för att barn och unga i glesbygden ska få bättre möjligheter till behandling.

Enligt statistik från Folkhälsomyndigheten upplever varannan 15-åring i Sverige psykiska besvär och antalet ungdomar som fått diagnosen posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, har ökat de senaste åren. Det har även regionernas behandlingskostnader gjort.

Trots det är PTSD underdiagnostiserat över hela landet, inte minst bland ungdomar från glesbygd, menar Linda Wallin, psykoterapeut och doktorand vid Företagsforskarskolan och Institutionen för klinisk vetenskap vid Umeå universitet.

– Barn som utsatts för våld och övergrepp ska få ett tryggt och kunnigt bemötande var än i Sverige de bor. I dag har inte alla samma möjligheter, säger hon i ett pressmeddelande.

Ingen av de PTSD-behandlingar som finns sedan tidigare och har god effekt är anpassade efter glesbygdsförhållanden. 

– Det kan innebära två, tre timmars restid enkel väg. Det är inte god och nära vård för våra glesbygdsungdomar.

Forskningsprojektet har startats i samarbete med Region Norrbotten och Region Västerbotten och syftet är att vården av PTSD ska bli mer tillgänglig och jämlik. På sikt vill man utveckla metoder för distansterapi.

Studien ska pågå i sex år och första steget för att ta reda på hur internetförmedlad terapi bör utformas är intervjuer med ungdomar som fått traumaterapi. Där söker man svar på vilka delar som kan ske på distans och vilka som kräver fysiska möten.

Man ska även undersöka de kulturella förutsättningarna eftersom ungdomar i glesbygd inte söker vård för psykisk ohälsa i samma utsträckning som andra.

– Den som växt upp i ett litet samhälle är många gånger präglad av en bit-ihop-norm när det gäller psykisk ohälsa. Man är van att klara sig själv väldigt mycket, förklarar Linda Wallin i pressmeddelandet.

Registrera dig gratis till Coaching och Terapi.se's Nyhetsbrev


powered by MailChimp!